Pure Marine Collagen


RUMPAI LAUT (Seaweed)






Rumpai Laut (Seaweed) adalah sejenis tumbuhan yang hidup dalam air masin dalam laut dikawasan yang mempunyai kesesuaian persekitaran semulajadi. Terdapat beratus-ratus spesis rumpailaut didalam laut dari yang jenis rumpailaut dikawasan bersuhu sejuk atau panas, kawasan air cetek atau laut dalam dengan berbagai warna dan bentuk. Malaysia antara negara yang mempunyai kawasan sesuai untuk tumbuhan rumpai laut terutama perairan di Sabah.negara Indonesia adalah pengeluar rumpai laut terbesar didunia diikuti dengan negara Filipina dan beberapa negara Asia lain.






Eucheuma (Foto kanan) adalah sejenis sepsis rumpai laut yang tumbuh liar dalam kelompok yang banyak terutamanya di negeri Sabah, Malaysia Timur. Ianya bleh didapati tumbuh dalam air yang tenang atau medium air yang bergerak perlahan. Kajian saintifik menunjukkan Eucheumamengandungi bahan berguna yang boleh digunakan dalam proses asas bio-kemikal dan bio-teknologi. Teknologi memelihara dan membangunkan rumpai ini masih dibangunkan lagi untuk mendapatkan hasil yang tinggi dan kualiti yang terbaik. Saya ada melawat projek ini tidak lama dulu dan memang berpotensi untuk pergi lebuh jauh.







Antara jenis-jenis Rumpai Laut yang sesuai di komersialkan adalah seperti Eucheuma cottonii(Kiri) dan Euchuema spinosunm (Kanan) iaitu dua jenis runpai laut yang lazim ditanam pada masa kini di Malaysia dan kawasan di Asia Tenggara. Perbezaan antara kedua-dua jenis ini ialah Eucheuma spinosum mempunyai
dahan yang seakan-akan berduri manakalaEucheuma cottonii tidak menpunyai dahan berduri. Rumpai laut adalah salah satu tumbuhan yang bernilai tinggi di bawah air laut atau beberapa kawasan sungai di dunia. Ianya adalah tumbuhan yang menarik dan berlainan dari jenis-jenis tumbuhan di laut. Marfologi dan taksonomi rumpailaut jenis ini boleh di baca daripada laman sesawang. Banyak maklumat mengenai teknologi ini di Malaysia yang belum di selongkar lagi.






Teknologi menanam rumpai laut jenis Euchema cottonii yang berwarna keemasan ini agak mudah iaitu dengan mengikat rumpun benih rumpailaut sebanyak 25 jalur pada tali dengan jarak 2 meter antara ikatan. Tali panjang yang ada 250 titik ikatan iaitu dalam kawasan air laut seluas 50m x 50m akan terdapat sebanyak 6,250 ikatan benih rumpailaut. Keperluan benih rumpailaut dianggarkan sebanyak 650 kg. Kawasan ini perlu di periksa selalu untuk mempastikan ikatan tidak terlepas dan membetulkan susunan tali kerana bercantum atau terlepas dari ikatan. Pemerhatian dan amalan yang dijalankan oleh petani rumpailaut di Indonesia lazimanya akan menuai awal dalam masa 30-35 hari lepas tanam. Pada masa ini biasanya untuk diambil bagi dijadikan benih untuk pembesaran projek atau dijual sebagai benih kepada orang lain. Kos yang utama peringkat awal untuk membeli anak benih rumpailaut.





Masa menuai terbaik ialah 45 hari lepas tanam dimana kandungan carrageenan masa tersebut adalah paling baik kualitinya. Carageenanadalah bahan terbaik untuk dibuat bahan pengental atau pembuatan gel seperti kita buat kueh agar-agar. Kaedah menuai adalah dengan mengutip rumpai dari dalam air dan kemudian di jemur diatas para ditempat panas selama 2-3 hari sehingga kandungan air tinggal 38% sahaja dan kandungan kekotoran cuma 3% sahaja. Maklunat yang saya dapati menunjukkan harga ladang rumpailaut kering tersebut dijual pada lingkungan RM 4.00 - RM 5.00 di kepulauan Indonesia sekilogram pada 2009 kini meningkat kepada sebanyak RM 8.00 - RM 10.00 sekilogram pada 2010 akibat permintaan tinggi daripada negara China. Di Sabah agaknya berapa sekilogram sekarang ?

Kawasan pantai laut yang mempunyai kadar kemasinan (salinity) lebih dari 30 ppm dengan air laut jernih amat baik untuk pertumbuhan rumpailaut. Faktur lain kesesuaian adalah seperti gelombang laut dan suhu air yang sesuai serta banyak mengandungi sumber makanan yang terdiri dari natrium dan posfatdalam air laut. Kajian saintis yang dijalankan mendapati kadar kemasinan dibawah 25 ppm akan menyebabkan rumpai laut tidak dapat tumbuh. Air laut yang kotor dengan kemasinan antara 15-20 ppm pula akan terus memusnahkan rumpailaut terutama pada musim hujan monsoon. Kajian di Malaysia belum banyak di jalankan untuk mendapatkan jenis dan lokasi yang produktif kecuali di pantai timur Sabah.





Rumpai laut adalah sayur laut yang mengandungi kekayaan unsur makanan berkhasiat (nutrients). Kita boleh mendapatkan zat ini dalam sayuran atau rumpai laut ini. Rumpai laut telah dibuat makanan dan pelbagai guna beribu tahun dan pada masakini boleh diternakkan secara komersil dan besar-besaran. Sayur laut ini adalah sejenis rumpai yang hidup di dalam laut yang sesuai dengan tiada pencemaran. Rumpai ini boleh menghasilkan pelbagai produk dari sebatian bioaktif (Bioactive compounds) untuk digunakan dalam perubatan, kosmetik dan juga dalam makanan sebagai pengimbang makanan (stabilizer), bahan pengawet (preservatives) dan agar-agar.

Produk dari Rumpai Laut mengambilkira bahan penting iaitu Carageenan. Bahan ini adalah produk yang diperolehi dari rumpai laut yang banyak digunakan oleh pelbagai industri seperti pharmaceutical, kosmetik, kilang penapisan, makanan pengawetan dan juga dalam industri pembuatan bahan letupan dan peluru. Kultur rumpai laut telah menjadi satu bidang yang diminati di kalangan pengusaha gigih di Malaysia, berdasarkan dari galakan dan sokongan yang diberi oleh pelbagai agensi kerajaan terutamanya Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan kajian oleh beberapa universiti dan lain-lain. Insentif galakan industri ini perlu di berikan seperti insentif cukai, insentif harga, pekerja, teknologi, penyelidikan dan sebagainya.






SABAH PURE MARINE COLLAGEN







ALAMI KEHEBATAN KOLAGEN ASLI 100% (IBU KOLAGEN MENTAH ASLI)

Marin Kolagen Asli/Sarang Burung Laut/Rumpai Laut Kolagen

KOLAGEN MENTAH~ DARI SUMBER RUMPAI LAUT SEMULAJADI 100% asli, belum diproses, bebas kimia/racun/pewarna/pengawet/steroid/perisa

IBU KOLAGEN MENTAH/ Pure Marine Collagen 100gram (penggunaan 3-4 minggu) KOLAGEN:

• Nilai-nilai nutrisi 10x ganda lebih tinggi daripada sirip ikan yu (rm300/mangkuk)

• Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (rm400 hingga ribu2 ringgit)

• 24% kolagen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang2

• PH bernilai 7.6

• KALSIUM- 37x lebih tinggi daripada hati ikan.

• ANTIOKSIDA – 55Ox lebih kuat dari vitamin C.

• VITAMIN A – 40x lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.

• PROTEIN – 21x lebih banyak dari susu.

• OMEGA 3 DAN OMEGA 6 – 2326x lebih banyak dari ikan.

• Tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium,      kalium,zat besi, magnesium, iodine, potasium,vitamin B6,B12,C,A,omega 3 dan antioksidan

• Kaya dengan OMEGA-3 yang akan membuat kulit KENYAL dan KENCANG

• Penuh dengan KOLAGEN

• Kandungan SERAT yang tinggi juga memudahkan penghadaman dan dapat membantu pengguna mengatasi masalah sembelit/buasir.

• Kandungan IODINE yang tinggi, berfungsi untuk menghalang tubuh manusia menyerap logam berat yang berbahaya seperti plumbum, yang boleh mengakibatkan kanser darah dan kanser tulang

• Slot diiklankan dalam rancangan NONA 20 Mei 2012 

**Sumber nutrisi yang sangat hebat untuk kesihatan dalaman dan kulit. Sesuai diamalkan lelaki dan wanita untuk semua peringkat   usia.






KHASIAT PURE MARINE COLLAGEN :


Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi.

Melancarkan kitaran darah.

Mencantikan kulit agar lebih putih dan tegang.

Melambatkan penuaan dan melangsingkan badan.

Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goitre iaitu kelenjar thyroid membengkak.

Membantu menurunkan kolestrol dalam tubuh .

Membantu merawat gastrik.

Bertindak sebagai Antikulat dan Antibakteria.

Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.

Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.

Membantu merawat penyakit gout.

Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.

Menguatkan tulang dan sendi.

Meningkatkan sel rawan dan otot.

Merawat penyakit gaut.

Mencegah kanser.

Merawat Anemia.

Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh).

Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan).

Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat).

Menpercepatkan penyembuhan luka.

Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis).

Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas.

Memberi Kekenyangan (diet).

Melancarkan sistem metabolisme.

Memulihara usus kecil (sembelit).




CARA PENYEDIAAN PURE MARINE COLLAGEN :

*Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali.
*Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman.
*Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali & toskan.
*Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus.
*Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur.
*Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng * tp kalau nak buat masker jgn campur apa2 .
*Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais, collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.

Perhatian : untuk mengurangkan bau semasa memasak.. disarankam sebelum masak cuci dengan asam jawa dan semasa masak campurkan daun pandan.






CARA MEMBUAT MASKER PURE MARINE COLLAGEN:
  

(Pernah disiarkan dalam rancangan Nona di TV3 20 mei 2012)
Selepas cologen direbus, tapiskan terlebih dahulu.
Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker dan air untuk diminum.
Bersihkan muka terlebih dahulu.
Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas.
Sapukan pada muka dan leher (rasa sejuk & lembab).
Tunggu hingga masker kering atau dalam 30 minit.
Bersihkan muka. Anda akan rasa kulit lembab, gebu, cerah & tegang walaupun dengan pemakaian masker yang pertama kali








CARA MAKAN PURE MARINE COLLAGEN :

Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
Ambil 3 sudu besar (akan jadi seperti jelly),  - lebih elok dimakan begitu saja atau boleh juga dicampurkan dengan sunquick / jus buah.
Sebelum makan tu baca Bismillah & Selawat =)




SIAPA YANG BOLEH MAKAN KOLAGEN INI:

• Wanita dan lelaki
• Ibu mengandung – Kulit bayi jadi cantik, putih dan halus (untuk kandungan 4 bulan keatas shj). Ibu rasa bertenaga dan tidak mudah letih
•Ibu menyusui bayi- boleh makan tapi dengan syarat tidak boleh lebih 5 gram sehari kerana kandungan iron adalah tinggi.
•Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas
•Wanita selepas bersalin/berpantang tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 3 bulan bersalin kerana ia besifat sejuk.



 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

~PERHATIAN~

JIKA RUMPAI LAUT KERING ANDA MENUNJUKKAN PERTUMBUHAN CRYSTAL PUTIH SEAKAN -AKAN KULAT... JANGAN PANIK YA...
SEBENARNYA IA BUKAN KULAT...  IA MERUPAKAN HABLUR GARAM LAUT...
DAN BOLEH DIBUANG DENGAN MEMBASUH SEBELUM MEREBUSNYA!!!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Promotion Pack ( 50g) Tdk Termasuk kos Penghantaran

White Collagen RM10

Purple Collagen RM15